📦Darmowa dostawa dla zamówień od 150zł

Czy masz dodatkowe pytania? Dzwoń! 536 487 609

Jak skuteczne są domowe sposoby na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw?


Często słyszycie od nas, że do mycia owoców i warzyw „sama woda nie wystarczy”. Wtedy dostajemy od Was mnóstwo komentarzy o tym, że do czyszczenia stosujecie roztwory sody lub octu, czasami nawet ozonowanie i w sumie jesteście zadowoleni z efektów.

Poniższy artykuł zajmie niecałe 5 minut, a na pewno dowiecie się sporo ciekawostek o skuteczności wszystkich dobrze znanych domowych metod oczyszczania owoców i warzyw.

Porozmawialiśmy o tym z Dr. Inż. Jolantą Janiszewską - szefową Zakładu Farmacji, Chemii Kosmetycznej i Biotechnologii w Sieci Badawczej Łukasiewicza. 

[BeSymbio]: Co znajduje się na owocach i warzywach, które przynosimy ze sklepu?

[Dr. Inż. Jolanta Janiszewska]: Na owocach i warzywach, które przynosimy ze sklepu, znajdują się różnego rodzaju zanieczyszczenia. Począwszy od zanieczyszczeń mechanicznych, czyli kurzu, który potocznie nazywamy brudem. Znajdziemy też na nich środki ochrony roślin czy też zanieczyszczenia mikrobiologiczne, czyli grzyby, pleśnie czy takie zanieczyszczenia, które powodują, że owoce szybko się psują.

Po co woskuje się owoce?

Nie raz można zauważyć, że jabłka czy cytrusy są pokryte woskami. Ma to uchronić owoc przed psuciem, żeby mogły dłużej zachować swoją świeżość.

W jaki sposób woski chronią owoc przed psuciem?

Różne szkodniki, które atakują taki owoc zostają przez ten wosk zamknięte w takiej skorupie bez dostępu do tlenu i obumierają na tym owocu. Pamiętajmy jednak, że sama woda nie wystarczy, by usunąć takie woski i jeśli ich nie usuniemy, to zjadamy taki owoc razem  z obumarłymi szkodnikami, woskami czy olejami.

Jak można się tych zanieczyszczeń pozbyć? Czy są na to domowe sposoby?

Jest wiele znanych i popularnych domowych sposobów usuwania takich zanieczyszczeń. Najczęściej są to soda, ocet, a także popularne ostatnio ozonowanie owoców i warzywJednak posiadają one wiele wad. Skutkują one tym, że owoce nie do końca będą czyste. Stosując sodę, musimy pamiętać, że jest ona  jest bardzo trudno rozpuszczalna w wodzie.

związku z tym, jeżeli zastosujemy roztwór sody do mycia owoców to tak naprawdę ta soda na tych owocach nam zostanie. Woda odparuje, a soda zostanie. Pytanie czy chcemy jeść sodę? Aby usunąć  pestycydy czy inne środki ochrony roślin musimy długo moczyć owoce i warzywa w takim wodnym roztworze sody. Ważna jest też kwestia stężenia tej sody i oczywiście czasu, w jakim musimy te owoce moczyć. Musi to być dłuższy czas - nie sprawdzi się to już przy moczeniu owoców miękkich takich jak np. maliny. Środki ochrony roślin takie jak pestycydy bardzo trudno rozpuszczają się w wodzie i dlatego stosowana jest soda, żeby zmienić odczyn wody, umożliwiając tym środkom łatwiejsze rozpuszczanie się wodzie.

Ocet natomiast stosujemy po to, żeby usunąć wyłącznie zanieczyszczenia mikrobiologiczne - grzyby, pleśnie. Natomiast tym sposobem nie usuniemy pestycydów. Pestycydy są bardzo trudno rozpuszczalne w wodzie i należy zmienić im odczyn wody w kierunku zasadowym, a nie kwaśnym. Ocet jest kwaśny dlatego w tym przypadku sposób ten zupełnie nie zadziała. Musimy pamiętać, żeby po tej czynności owoc dokładnie wypłukiwać w wodzie. Ale też, że podczas długotrwałego moczenia takich owoców np. z sodą musimy liczyć się z tym, że witaminy rozpuszczalne w wodzie przejdą nam z owoców do wody. Czyli spożywany owoc będzie uboższy o te witaminy, którymi chcemy odżywić nasz organizm.

A co z ozonowaniem?

Ostatnio bardzo popularne stało się ozonowanie. Jako Chemik jestem sceptyczna, jeśli chodzi o ozonowanie, ponieważ trzeba pamiętać, że ozon jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym, ale w określonym stężeniu. Dlatego jeśli mamy ozonować owoce i warzywa to pamiętajmy o tym, aby mycie tego owocu było rzeczywiście skuteczne, to należy sprawdzić jakie stężenie dany generator wytwarza i czy to stężenie jest skuteczne i bezpieczne dla naszego zdrowia.

A jak można usunąć w sposób bezpieczny i skuteczny zanieczyszczenia z owoców i warzyw?

Należy używać takich produktów, które działają kompleksowo. Z jednej strony usuwają zanieczyszczenia mechaniczne, czyli kurz, brud, a także zanieczyszczenia ze środków ochrony roślin, a więc pestycydy oraz zanieczyszczenia mikrobiologiczne – grzyby, pleśnie, bakterie. Takim produktem jest Płyn do mycia owoców i warzyw BeSymbio. Wystarczy zanurzyć owoce na 2-3 minuty w roztworze z dozą, która jest wskazana na opakowaniu. Po tym czasie mamy pewność, że owoce i warzywa są czyste i nie pozbawione witamin. Bez wosków, pestycydów i innych zanieczyszczeń. Skuteczność tego płynu została potwierdzona w naszym laboratorium w Instytucie badaniami zarówno mikrobiologicznymi jak i chromatograficznymi oznaczeniami zawartości pestycydów na owocach.

____________

Mamy nadzieję, że udało nam się odpowiedzieć na wiele pytań, związanych z różnymi metodami usuwania zanieczyszczeń z owoców i warzyw. Wybór preferowanej metody oczywiście pozostaje po Waszej stronie. Niemniej jednak chyba nie musimy teraz mówić o tym, że płyn do mycia owoców i warzyw BeSymbio powstał w konkretnym celu. Nie poświęcalibyśmy tyle czasu badaniom i opracowywaniu formuł gdyby dostępne wszystkim domowe metody były w 100% skuteczne.


Więcej szczegółów o roślinnym płynie do mycia owoców i warzyw BeSymbio znajdziecie tutaj: https://besymbio.pl/collections/dla-domu/products/plyn-do-mycia-owocow-i-warzyw 





Zostaw komentarz